8#: הסדנא הקהילתית לקיימות
שנתיים אחרי שאתר בידיים קם, ומספר חודשים אחרי שהגענו לטבעון, המסמך הזה נוצר. מתוך המסמך:
"בית המלאכה הקהילתי אקולוגי בטבעון יפעל ברוח הפרמקלצ'ר, יילמד ויפתח טכנולוגיות נאותות לשימוש בסביבה הביתית, ויחזק את השותפות בין התושבים אל מול הבעיות הסביבתיות הגלובליות והמקומיות מולן הם עומדים. בית המלאכה הקהילתי אקולוגי בטבעון יהיה ראשון מתוך רשת בתי מלאכה קהילתיים אקולוגיים שיקומו בעקבותיו, וייצרו תרבות של עשייה עצמית וקהילתית, התמודדות עם בעיות ומציאת פתרונות, במקום התרבות השלטת הנוכחית בה שולטת בעיקר המחאה."
מן ההתחלה, הבנתי שאני לא יכול ולא רוצה להקים את זה לבד. לכן, עוד בשלבים הראשונים מאוד של התכנון, כשכל מה שהיה זה המסמך שבקישור שלמעלה ורעיונות בראש, הזמנתי את טלאור כהן, שאותה הכרתי עוד מימי בבני המושבים, אבל בעיקר כגיזברית האחראית ויד ימינו של ניר גירון, אבא אקטיביזם (האיש שהפיק את פסטיבלי אקטיביזם של השנים האחרונות, לאחרונים כאן שלא מכירים…). אחרי שכנועים נמרצים, טלאור הסכימה לעלות לסיפון ואף העתיקה את מגוריה לטבעון לכבוד הפרוייקט. בהזדמנות זו אני רוצה להודות לה על כמעט שנה של עבודה (חצי שנה של עבודת תכנון עוד לפני שהרמנו פטיש!) משותפת, שלא הייתה קלה, כי התחלות הן קשות. אבל תראי, טלאור. ההתמדה משתלמת.
[magny image="http://www.permaculche.com/wp-content/uploads/2012/06/מפגש-תכנון-ראשון-5.6.12.jpg" title="" description="מפגש תכנון ראשון עם טלאור -5.6.12" align="right" click="1" scroll_zoom="1" small_image="" canvas_mode="1" maxwidth="925px" zoom="2.5" dia="400px" skin="new-im-frame-photo,new-title-below,new-description-off,new-slider-below,new-im-magnifier-light" ]
והנה גלגול קורותיה של הסדנא הקהילתית לקיימות.
קטן זה יפה, איטי זה שפוי: תכנון סדנת הפיילוט - 17.7.12
מתוך התכנון הבנו שאנחנו רוצים לבדוק את הפוטנציאל של הרעיון כאן בטבעון, ועל הדרך נאסוף גם דעות וכתובות דוא"ל של אנשים שמתעניינים. הרעיון היה לנצל את הקיץ ולעשות סדנת תנורי שמש על הדשא המרכזי, וכך גם למשוך תשומת לב. הנה מפת התכנון לאירוע, ולאחריה הפלאייר.
[magny image="http://www.permaculche.com/wp-content/uploads/2014/10/סנדת-פיילוט.jpg" title="" description="סנדת פיילוט, 17.8.12" align="right" click="1" scroll_zoom="1" small_image="" canvas_mode="1" maxwidth="925px" zoom="2.5" dia="400px" skin="new-im-frame-photo,new-title-below,new-description-off,new-slider-below,new-im-magnifier-light" ]
שאלון לאיסוף נתונים ומיפוי אנושי
לאחר ביצוע שאלון אינטרנטי (להלן התוצאות, מבולגנות אמנם…) ומיפוי אנושי (מפת חשיבה למטה), שאלנו את ארבעת השאלות, והחלטנו ללכת על פיילוט עם המתנ"ס כדי להכנס למקום שבו המשאבים נמצאים. שיתוף הפעולה לא הבשיל מפאת קצר בתקשורת (מהצד של המתנ"ס).
[magny image="http://www.permaculche.com/wp-content/uploads/2014/10/ארבעת-השאלות-23.7.12.jpg" title="ארבעת השאלות 23.7.12" description="" align="right" click="1" scroll_zoom="1" small_image="" canvas_mode="1" maxwidth="925px" zoom="2.5" dia="400px" skin="new-im-frame-photo,new-title-below,new-description-off,new-slider-below,new-im-magnifier-light" ]
הבעיה היא הפתרון: 12.8
שיחה ארוכה הניבה מפת חשיבה דלה אך מדוייקת (למטה). הבעיה הגדולה שלנו הייתה שאין לנו מקום פיזי פוטנציאלי. הרעיון הגדול (הבעיה היא הפתרון) היה, אם כך, להתחיל דווקא מהנראות הוירטואלית, שתראה רצינית ביותר (ניצול חוזקה שלי, בניית אתרי אינטרנט) ובכך נוכל לייצר מעיין מצגת חיה על מה שהיינו רוצים שיהיה בסדנא, כאילו זה כבר ממש קורה. הבעיה היא הפתרון, אמרנו?
תוך חודש כתבנו תכנים ובנינו אתר לתפארת שאף הדגיש בחזות החיצונית שלו את שלושת המעגלים החשובים כל-כך (שם גם הסדנא קיבלה את שמה המלא) – "הסדנא הקהילתית לקיימות".
מצאנו מקום לסדנא, 5.10.12
שיחה עם אורן אזרי מהלימודים, שעובד בגן הבוטני באורנים (בפאתי טבעון) גרמה לנו להבין שייתכן ומוקי גרוס, מנהלת הגן, תרצה לאמץ את הפרוייקט. בשיחת הטלפון מוקי התלהבה מאוד, וכבר שבוע אחרי הגענו לפגישה. הבנו בדיעבד שאכן ניראות ווירטואלית עשתה את ההבדל, אבל לא זו של הסדנא, אלא זו של בידיים, שמוקי הכירה והעריכה. מפת החשיבה שלעיל הנה תוצאה של הפגישה עם מוקי שבה התחלנו לעבוד על ההסכם הכלכלי בינינו לאורנים, ועל הלו"ז להקמת הסדנא – מה, איך ומתי.
[magny image="http://www.permaculche.com/wp-content/uploads/2014/10/5.10.12.jpg" title="פגישה עם מוקי, 5.10.12 " description="" align="right" click="1" scroll_zoom="1" small_image="" canvas_mode="1" maxwidth="925px" zoom="2.5" dia="400px" skin="new-im-frame-photo,new-title-below,new-description-off,new-slider-below,new-im-magnifier-light" ]
פגישה באורנים עם "המועצה הירוקה", 26.11.12
אחרי שהמסמך נכתב היה צריך להעביר את הרעיון מול "המועצה הירוקה" של אורנים – המנכ"לית, שניים שלושה מרצים "ירוקים", וסטודנטית. העברתי את המצגת המצורפת כהרצאה, ואז הגשנו להם את המסמך שכתבנו יחד ויצאתי מהחדר. להלן המצגת, בקובץ pdf.
איך אומרים בסטראטאפ? Announcement, ה-15.12.12
מאמר שכתבנו יחד, טלאור ואני, שמכריז על הקמת הסדנא, פתיחתה לציבור בהרצת הפיילוט (שלושת החודשים הראשונים) על התכניות לעתיד, והזמנה להשאר מעודכנים. איך הכל התחיל?
מפגש הפתיחה של הסדנא הקהילתית לקיימות, 3.1.13
למפגש (שהיה בעצם הרצאה, שתכף תוכלו לראות) הגיעו כ-55 א/נשים, לדעתי בעיקר מטבעון. זה בהחלט ייחשב כהצלחה כיוון שלא הייתה לנו שום יכולת לאמוד את מס' האנשים. זאת אומרת, לא היה מפתיע אותנו גם אם היו מגיעים 25 או 75. מה שכן, מזל שהגיעו רק 55 כי לא נותר הרבה מקום בחדר שבו ההרצאה התקיימה (כמו שאתם יכולים לראות בתמונת הכותרת). הסיקור באתר בידיים, כאן.
מוזמנים לצפות בהרצאת הפתיחה (מאז העברתי אותה כ-30 פעם בנתיים, במסגרות שונות).
ליישם ויסות עצמי ולקבל משוב, 19.2
כמעט חודשיים אחרי שהתחלנו, אספנו בסדנא 7 אנשים שענו על הקריטריונים הבאים: היה להם מה לומר על המודל של הסדנא, היו מהראשונים שהצטרפו למהלך, או שניהם. הפגישה התנהלה בטוב, והסתכמה במפת החשיבה שלעיל.
[magny image="http://www.permaculche.com/wp-content/uploads/2014/10/מפגש-משוב-מצומצם-19.2.jpg" title="ליישם ויסות עצמי ולקבל משוב, 19.2" description="" align="right" click="1" scroll_zoom="1" small_image="" canvas_mode="1" maxwidth="925px" zoom="2.5" dia="400px" skin="new-im-frame-photo,new-title-below,new-description-off,new-slider-below,new-im-magnifier-light" ]
ההשקה הרשמית לסדנא היא המקום להתחיל טרנזישן
את אירוע ההשקה של הסדנא בחרנו לקיים (מבעוד מועד) רק בסוף הפיילוט שאורכו תוכנן כשלושה חודשים. כמות האנשים שהגיעו הייתה גדולה בהרבה מבערב החשיפה לסדנא, והאולמון הקטן היה עמוס לעייפה בצפיפות. בתחילה, לאחר הברכות של מוקי, מנהלת הגן, דיברתי אני כ-20 דקות (בלבד!) על הסדנא ועל מה יהיה מכאן והלאה, ואז נתתי ליואב אגוזי את הבמה, שסיפר לנו על טרנזישן. המחשבה הראשונית הייתה על כך שדווקא בערב ההשקה של הסדנא, שיגיעו כל המי ומי מטבעון והסביבה הקרובה, אז זה הזמן לדבר על התמונה הגדולה. אותה תמונה גדולה שבעצם ללא קיומה, במידה רבה גם אין זכות קיום לסדנא.
מוקי מברכת, ואני מעדכן
יואב אגוזי בהרצאה על יוזמת הטרנזישן
אסף צ'רטקוף, הסדנא הקהילתית לקיימות ו"בידיים" - יום כדור הארץ, המרכז הבינתחומי, בית הספר לקיימות, 22.4.2013
ביום כדור הארץ האחרון (ה-22.4.13) נערך יום עיון תחת הכותרת "איך מקדמים צריכה מקיימת?" במרכז הבינתחומי בהרצליה. לסיקור המלא של יום העיון – http://www.bayadaim.org.il/5U4
מ"ד המצ"ב, יוני 2013 והאקינג להפנינג חוגים של המתנ"ס
ארבע חודשי עבודה, והמודל הכלכלי עוד לא מוכיח את עצמו. התחושה הכללית שהנראות של הסדנא בתוך העיירה, והמרחק הקונספטואלי של אורנים מטבעון, מקשה על הגדלת מספר המשתתפים בה. על כן, התחלתי בתוכנית להגדלת הניראות. כחלק מהתכנית, השתלבנו באירוע של המתנ"ס בתיקון אופניים ביריד חוגים, לשם הבאנו את כל מרכולתנו ופלאיירים לכל דורש.
[magny image="http://www.permaculche.com/wp-content/uploads/2014/10/מד-המצב-יוני-2013.jpg" title="מד המצב, יוני 2013, התכנית להגדלת הנראות" description="" align="right" click="1" scroll_zoom="1" small_image="" canvas_mode="1" maxwidth="925px" zoom="2.5" dia="400px" skin="new-im-frame-photo,new-title-below,new-description-off,new-slider-below,new-im-magnifier-light" ]
(בידיים) שלט חוצות מ-LED (לד), 21.9.13
הסדנא הקהילית לקיימות, כידוע, נמצאת בבניין מס' 1 בחדר מס' 2 במכללת אורנים שבפאתי קרית טבעון, ועל אף המפות שפזורות ברחבי המכללה שאמורות לעזור למשוטט להגיע לכל פינה שחפצה נפשו, רבים הגיעו קרוב מאוד אך לא מצאו שום שלט או סימן שיעיד שהסדנא נמצאת היכן שהיא נמצאת. דהיינו, הזדקקנו לסימן ברור שיבליט את מקום המצאה. על כן, החלטתי להכין שלט LED גדול (2.1 מטר בציר האופקי) שיתלה על קיר הבניין ואותו יהיה ניתן לראות בבירור.
ארבעת השאלות, אוקטובר 2013
לאחר קיץ לא מוצלח כלכלית, החלטתי שכדי שהפרוייקט יצליח לחיות, צריך להפסיק לפרפר עם הסדנאות ולהשאר עם ליבת הפרוייקט, הסדנא הפתוחה, ולו מכיוון שאותה אני עושה בכיף גם בהתנדבות – ובאמת, כשאנשים שואלים אותי איך זה מצליח לעבוד, אני עונה – "זה עובד בגלל שגם אם לא יבוא אף אחד היום, אני עדיין אהנה מזה בעצמי. זה כיף לפחות לבנאדם אחד, אז זה עובד. ואז גם באים האחרים".
[magny image="http://www.permaculche.com/wp-content/uploads/2014/10/ארבעת-השאלות-אוקטובר-2013.jpg" title="ארבעת השאלות, אוקטובר 2013" description="" align="right" click="1" scroll_zoom="1" small_image="" canvas_mode="1" maxwidth="925px" zoom="2.5" dia="400px" skin="new-im-frame-photo,new-title-below,new-description-off,new-slider-below,new-im-magnifier-light" ]
רצה הגורל, בדיוק באותו זמן שאני מכין את עצמי לשנת החורף וגוזם את כל הפעילות הפריפריאלית של הסדנא, מתקשרים אלי אורן ואיתמר. "באורט, קיבלנו כסף לפרוייקט שחייב לעסוק בקיימות וקהילה ואנחנו רוצים לעשות אותו בסדנא, עם התלמידים שלנו". ההתמדה היא 90% מההצלחה, שמעתי פעם. והנה זה מוכיח את עצמו.
"לקבל את השינוי ולהגיב ביצירתיות", הולמגרן אמר. הנה אנחנו באים.