#1: תכנון על
תכנון העל הוא התכנון הראשון בדיפלומה מתוך החמישה המובנים (ראו: אודות תכנית הדיפלומה). מתוך תכנון זה נובעים כל שאר התכנונים. עבורי, הצעד הראשון בתכנון העל היה לנסות ולצייר תמונת מצב רחבה ככל הניתן אודותי, מאין מראה שתפקידה לספר לי כיצד אני מצליח, מתי אני נכשל, אלו דפוסים חיוביים ושליליים שולטים בי, ולהעמיד את כל אלו אל מול החזונוות האישיים שלי בכל אחד מתחומי החיים. את רוב רובו של השלב הזה בתכנון השלמתי בזמן ששהינו בטיול ארוך בדרום אמריקה.
התהליך התחיל מלזהות את השורשים, אותם חשפתי דרך עבודה על הדפוסים. כדי לעזור לעצמי הכרזתי על תרגיל 360 וביקשתי מעשרוות בודדים של חברים ובני משפחה לנסות ולעזור לי, באמצעות מענה על השאלה – מה הדפוסים של אסף צ'רטקוף. כתריסר ענו תשובות עמוקות, חומר למחשבה. בקישור זה תוכלו לקרוא דוגמית מהתגובות.
[magny image="http://www.permaculche.com/wp-content/uploads/2011/06/pattrens.jpg" title="מיפוי הדפוסים האישיים שלי" description="" align="right" click="0" link_url="" scroll_zoom="1" small_image="" canvas_mode="1" maxwidth="910px" zoom="3.4" dia="400px" skin="new-im-frame-photo,new-title-below,new-description-off,new-slider-below,new-im-magnifier-light" ]
ארבעת השאלות (מה עובד, מה לא עובד, מה החזון ומה הצעד הבא) עלו כאן בעת קושי להבין איך אני ממשיך אחרי מיפוי הדפוסים.
[magny image="http://www.permaculche.com/wp-content/uploads/2014/10/4q.jpg" title="ארבעת השאלות לתכנון על" description="" align="right" click="1" scroll_zoom="1" small_image="" canvas_mode="1" maxwidth="910px" zoom="3.4" dia="400px" skin="new-im-frame-photo,new-title-below,new-description-off,new-slider-below,new-im-magnifier-light" ]
והשלב הבא שהתגלה היה מיפוי ההווה, מה קורה עכשיו, מעיין תמונת מצב על היכן אני נמצא כאן בתחומים שונים בחיי, קיץ 2011.
[magny image="http://www.permaculche.com/wp-content/uploads/2011/06/present.jpg" title="מיפוי ההווה" description="" align="right" click="1" scroll_zoom="1" small_image="" canvas_mode="1" maxwidth="910px" zoom="3.4" dia="400px" skin="new-im-frame-photo,new-title-below,new-description-off,new-slider-below,new-im-magnifier-light" ]
חזונות
השלב הבא היה להצליח לסדר במילים את החזון האישי שלי. לי היה הכי קל לפרק את החזון לחזונות לתחומים שונים. (מתוך המסמך: חזונות – קיץ 2011)
למה אני עושה את זה?
פרום אומר שהנטייה הטבעית של כל אדם, מרגע היוולדו, היא לשאוף להתגבר על תחושת הנפרדות מהעולם. הוא מציין גם מספר דרכים בריאות מבחינה נפשית ומספר דרכים פתולוגיות. אם אני מנתח באופן שכלתני את האופן בו אני פועל להתגבר על תחושת הנפרדות אני מוצא שני ערוצים מרכזיים: יצירה, בנייה, ושיתופן עם אחרים כדרך לביטוי עצמי, וביטול הניכור עם העולם צעד–צעד, בכל הרבדים (עם מוצרי הצריכה שלי, עולם הטבע, האנשים שסביבי וכו').
זוגיות
שאדע לקבל את הבחירה שלי בזוגיות, ולעשות זאת בשמחה – להבין את האחריות שכל בחירה. שכל אחד מאיתנו יצליח להביא את עצמו לידי ביטוי מבלי לבטל את האחר. שיהיה מקום לרצונות האישיים לצד הרצונות המשותפים ושלא ידרסו אלו את אלו. ללמוד לקבל את המכשולים של כל אחד מבני הזוג כחלק מהשלם. לבנות יחד בטחון, פיזי, כלכלי ורוחני, ולבנות מקום שיספק זאת, לכל אחד לחוד ולשנינו יחד.
עיסוק נאות
להתפרנס בלי לעשות דברים שאני לא מתחבר אליהם או לא מאמין בהם. לא לפחד לקפוץ למים עם מה שיש לי תשוקה אליו, אך גם לזכור שצריך להשיג תנובה. אני רוצה לשלב בין עבודה עם אנשים, עבודה פיזית יצרנית בידיים, ושיתוף ואפשור המידע (בעיקר בעזרת הרשת)
נתינה
להחזיר לעולם באמצעות שיתוף וכתיבה – פרמקלצ'ר, בידיים, מדריכי עשה זאת בעצמך, סדנאות, עזרה לאנשים אחרים בלהפיץ את הטוב שלהם.
נפש
לחיות בשלווה, בשמחה ולהנות מהחיים. לחפש שלווה (הרבה עבודה = לחץ?). להבין יותר לעומק את המחזור שלי, ולהבין איך הצדדים האחרים שבי משפיעים עליו (ואם אפשר, להצליח לשלוט בצדדים האחרים – כמו פרנסה, חייב–לעשות–ים, וכו' – כדי להקטין את ההשפעה עליו).
אורח חיים
לחיות את המרכיב הפיזי בחיים בצורה הכי פחות מנוכרת. לחיות בפחות כסף ופחות משאבים – מתוך מודעות ובחירה ולא מתוך הכרח.
תזונה ובריאות
לשאוף לתזונה מקומית ככל הניתן, ולא מעובדת ככל הניתן – ללא סיגוף, לעשות זאת בכיף. לחפש את התפריט המתאים עבורי שימנע כמה שיותר בעיות רפואיות. להצליח בתוך תזונה דלת–חלבון מהחי, לשמור על רמת סוכר
חברתי
למצוא את האיזון בין הפרטי לציבורי, ולקבל את ההשתנות של היחס שלי בתוך שיווי המשקל. להצליח להתחבר למארג חברתי מקומי שיהיה לי בו טוב, ואוכל למצוא את עצמי בו לאורך זמן.
מפגש סיום שנה א' בדיפלומה (או: כמה אני יכול לחפור על קוד פתוח?!)
מפגש סיום שנה א' של תהליך הדיפלומה שלי ושל עוד כעשרה מחבריי לתהליך. במפגש הציגו רוב חברי הקבוצה, כשכל אחד קיבל 10 דקות להצגה ועוד 5 דקות לשאלות מהקהל.
הרבה זמן חשבתי מה אני יכול להציג בעשר דקות, שלא יהיה שטחי בלבד ובאמת יצליח להציג את מה שאני מביא לתוך הדיפלומה בפרט, ולעולם הפרמקלצ'ר בכלל. אני משתף אתכם כאן במה שיצא.
מי שמעוניין לצפות בכל הפרזנטציות יכול לגשת לפלייליסט הזה, למאמר שהעלתי לאתר פרמקלצ'ר ישראל על המפגש, או לתיעוד באתר בידיים.
תכנון על: סקייפ עם גלעד, אוקטובר 2012
מספר שאלות שגלעד שאל כעבודה מקדימה לפגישה לקראת שנת הדיפלומה השנייה.
האם ואיך אתה רואה את עצמך ממשיך בדיפלומה?
- אני רואה את עצמי ממשיך. התהליך יוצר איזה שהיא מסגרת בתוך הבלאגן שקוראים לו העשייה שלי.
- אני רואה את עצמי מתרכז בסידור של התהליך. עד עכשיו הרבה דלתות נפתחו. עכשיו אני צריך להתחיל לסגור ולהתמקד.
מה המטרות והצרכים?
מטרות
- ההשלמה בפני עצמה היא מטרה שהיא אמצעי.
- פרנסה נאותה, כמובן – להצליח להביא את עצמי למצב שבו אני מתפרנס ממה שאני אוהב, ואוהב את מה שאני מתפרנס ממנו. זה לא מאוד רחוק עכשיו, חוץ מזה שהפרנסה לא מספקת.
- ללמוד לסיים פרוייקטים בלי להשאר עם הלשון בחוץ
צרכים
- לענות על המטרות (:
- תאריכים, דד-ליינים (שיהיו רכים, אבל קיימים) – כדי למנוע את המצב שחודש לפני ההגשה אני אצטרך לעבד את הכל באטרף
תיעוד (יש לך כבר..)
יש לי תיעוד, אבל אני צריך לעשות בו סדר. זאת משימה שלי כמובן, אבל אני צריך פידבק, ודד-ליינים.
הגשה לגאיה?
אני מעוניין, במה זה כרוך?
ליווי אישי יותר?
למה הכוונה?
התמקצעות והתמקדות בתחומים שונים?
זה די קורה בפני עצמו – אני מתמקד במקור פתוח וטכנולוגיות נאותות.
איזו מסגרת תמיכה אתה צריך?
זאת שאלה טובה, וקצת קשה לי לומר במדויק. אולי סוג של מפגשי פידבק על תיק התכנון הכולל – נניח שלושה חודשים ליצור מבנה ולהתחיל לתפור את החורים, ואז לתת פידבק מול זה (ארבעת השאלות + כל מה שבא) ולהמשיך משם.
אירוע סיום שנה לימודי פרמקלצ'ר מתקדמים 2013
המפגש המרגש בו סיכמנו, כל מציג לעצמו, וכולנו גם יחד, את שנת 2013 בלימודי הפרמקלצ'ר שלנו – דיפלומה, הוראת הפרמקלצ'ר ולימודי פרמקלצ'ר מתקדמים אחרים. במפגש סיכמו את השנה מתחילים ומתקדמים גם יחד, כשכל אחד קיבל בין עשר לעשרים דקות להציג ולענות לשאלות מהקהל. את המפגש יזם ברק בן-חנן בתמיכתו של גלעד מרגלית, והוא התקיים בhubTLV באדיבותם הרבה. ונעבור לכתבנו מהשטח. אני דיברתי על כלים לתיעוד בתהליך הדיפלומה. הוידאו שלי מצורף. את שאר ההצגות תוכלו לראות כאן.
תכנון על: פברואר 2015
מפת חשיבה על חזונות, המתכתבת עם החזונות שנכתבו בתחילת תהליך הדיפלומה. ככה, לסיפתח של "החיים אחרי הדיפלומה" (אין כזה דבר באמת…)
[magny image="http://www.permaculche.com/wp-content/uploads/2014/10/חזונות-2015.png" title="תכנון מפורט" description="" align="right" click="1" scroll_zoom="1" small_image="" canvas_mode="1" maxwidth="925px" zoom="2.5" dia="400px" skin="new-im-frame-photo,new-title-below,new-description-off,new-slider-below,new-im-magnifier-light" ]
אפילוג: ללכת עם המבט לאחור
אמנם מפגש הדיפלומה נערך ב-17.10.14, אך לקח לי עוד כמה חודשים טובים להתפנות כדי לסגור סופית את כל הקצוות של תיק התיעוד סופית-סופית-סופית.
קצת על תכנון וביצוע הצגת הדיפלומה
כשהתחלנו לדבר על האירוע ולהתכונן אליו, גלעד הציע שנעשה גם לאירוע תכנון פרמקלצ'ר זריז.
מפה לשם, החלטתי שאת ההזמנה אני גם צריך לשלוח כמפת חשיבה
כאן למטה תוכלו לראות תיעוד מצולם של החלק הפרונטלי של האירוע, בו אני מציג את התהליך ועונה על שאלות תוך כדי ואחרי.
סיכום התהליך, או שמא סיכום-ביניים?
אני לא חושב שיש דרך לסכם תהליך ארוך וסבוך שכזה, שכאמור כלל לא נגמר. כמעט כל העבודה שעשיתי סביב הדיפלומה ממשיכה להתעדכן ולהתחדש איתי עם הזמן. ארצה לומר תודה לגלעד מרגלית, מורי ורבי, שליווה אותי נאמנה כל הדרך, ותודה ענקית לעפרה, זוגתי, שבלעדיה זה לא היה עובד (תודה!). אחרון חביב, לבני אילן – מהרגע שהצטרף למשפחתנו, היווה עבורי השראה ענקית וכחו להאמין בטוב ובעשיית הטוב.
במבט לאחור אולי אוכל רק לסכם סיכום ביניים, בציטוט של ירון לונדון, שציטט את ברנולי –
"השתניתי, ועודני כשהייתי"
אסף צ'רטקוף, טבעון, 12.4.15